Blog o financování provozu signály.cz

Jak získávají signály.cz peníze na svůj provoz

18. 3. 2011 13:17
Rubrika: signály.cz

O signály.cz se stará občanské sdružení signály.cz, o. s. ve spolupráci Sekce pro mládež ČBK a Asociací křesťanských sdružení mládeže, o. s. Tyto subjekty se různě podílí i na financování celého projektu.

 


 

Snažíme se získávat peníze z různých zdrojů a loni se nám to dařilo následovně:

Reklama

Reklama je náš největší nevyužitý potenciál. Ne že bychom vás chtěli otravovat reklamou, ale myslím, že existuje spoustu věcí, které by se vám hodily a signály.cz by vás na ně toutu cestou mohli upozornit a získat z toho provizi na provoz signály.cz. Loni se nám sice z reklamy podařilo získat zhruba 60000, ale bylo to hodně díky volbám, kdy bylo téma měsíce Politika a volby podporované jako reklama na volby (což podotýkám nijak nesouviselo s reklamou KDU-ČSL). Letos, pokud se nám nepodaří změnit strategii, zřejmě této částky nedosáhneme.

Výzvy v této oblasti pro nás jsou:

  • Oslovit rodiče uživatelů, kteří podnikají, či jsou na pozicích ve firmách a mají možnost ovlivnit, kde jejich firma bude inzerovat.
  • Zavést možnost geograficky cílené reklamy (Na Prahu, Brno, Jižní Moravu). (Jiné cílení nás nenapadá - nutno podotknout, že uživatelů je sice hodně, ale velká část se nepřihlašuje či není ani registrovaná, takže o nich kromě toho odkud se na signály.cz připojují nevíme.)
  • Zavést možnost platby za kliknutí na banner tak, aby nás administrativa kolem toho nestála víc, než bychom z toho získali.
  • Najít programátora, kdo by naprogramoval tento reklamní systém (nebo upravil nějaký existující opensource), do kterého bychom mohli pustit zároveň inzerenty a zároveň bychom mohli reklamy schvalovat a měli přehled.

Nepište nám prosím rady typu, ať zkusíme napsat mobilním operátorům apod. velkým společnostem, protože pokud nebudeme mít kontakt na někoho kdo pracuje na pozici, která o tom rozhoduje, tak se to nedostane na patřičná místa a je to zbytečně vynaložená energie. Zkoušeli jsme to.

Kdybyste měli konkrétní rady, pište naší ekonomce Kristýnce Kučerové (kucerovk, [email protected], +420 605 082 302).

Dotace

Nejvýznamnějším zdrojem přímů jsou pro signály.cz dotace. Jsou ale převážně vázané na náš nájem signály.cz room (kancelář realizačního týmu v Brně) a tak více jak 2/3 ze 140000, které jsme loni skrz dotace získali šly na nájem, energie a vybavení. I když už nám několik menších grantů vyšlo. Letos už ale tak slibné vyhlídky jako loni nemáme. Jsme ale rádi, že díky tomu máme v Brně zázemí a nemusíme se scházet s dobrovolníky po kavárnách a tým se může dennodeně potkávat.

Výzvy v této oblasti pro nás jsou:

  • Získávat granty i z jiných krajů než Jihomoravského, ale chybí nám zkušenosti a kontakty na lidi, kteří by nám pomohli v tom konkrétním kraji napsat žádost správným jazykem.
  • Neúspěšně jsme se pokoušeli získat grant z EU. Nezbývá už moc času, ale rádi bychom se o nějaký ještě pokusili, ale nemá smysl to asi zkoušet bez někoho (nebo nějaké agentury), která v tom umí chodit.
  • Organizace křesťanů na západ od nás a v zámoří často podporují projekty v naší oblasti - zvlášť v zemích, o kterých se mluví jako o ateistických. Nicméně vůbec nevíme jak na to...
  • ČEZ, ČEPS, O2... všechny tyhle velké společnosti vypisují grantové výzvy. Na ČEZ už jsme zkoušeli jeden projekt podat, ale neúspěšně. Opět nám chybí zkušenosti a kontakty na lidi, kteří vědí jaký jazyk ta která firma používá.

Prodej fundraisingových materiálů

Trička, knížky, naušnice, samolepky, hrníčky... jsme v loňském roce prodali za téměř 60000, nicméně když si člověk odečte náklady, tak se to číslo sníží o 35000 na 25000.

Letos se dočkáte buttonů (placek na batoh apod.) a madridsko-signáláckých kloboučků, které nám asi trochu pomůžou, ale zase už neprodáme tolik knížek jako loni.

Dary

Na darech se nám loni podařilo vybrat 50 000. Je to ale složené ze 2 dvacetitisícových jednorázových darů, které už letos dostat nemusíme. A zbytek tvoří malé dary.

Výzvy v této oblasti jsou:

  • Získat větší množství malých darů (třeba v řádu desetikorun a stokorun) - myslím, že byste nám každý teď z fleku klidně přispěli 10 korunami, a kdyby to udělalo všech 30000 lidí, kteří tento týden signály.cz navštíví, tak nás finance do značné míry přestanou trápit. Máme připravenou jednu takovou aktivitu, kterou představíme snad už příští týden: "Rozprodání loga signály.cz", kdy si každý bude moci koupit kousek loga - každý pixel (obrazový bod) loga bude stát 1Kč.
  • Získat několik větších darů od firem, pro které není problém občas pustit nějaký ten peníz na dobrou věc. Tady nám ale opět schází kontakty a hlavně zkušenosti s oslovováním firem. Máme sice připravené podklady, ale potřebovali bychom je zkontrolovat od někoho, kdo má v této oblasti zkušenosti a který by nám pomohl jít za několika prvníma firmama.
  • Získat několik firem či lidí, kteří nemají příliš hluboko do kapsy, kteří by nám dávali třebas menší dar, ale pravidelně (třeba každý měsíc několik set)

Dary věcné

Loni jsme třeba získali zdarma sedací soupravu na signály.cz life, což je privát, na kterém bydlí 15 lidí (převážně studentů), kteří se podílí na signály.cz (programátoři, členové redakce apod.). (Jenom podotýkám, že tito lidé normálně platí nájem.)

Výzvou pro nás v této oblasti jsou:

  • Lépe inzerovat to, co potřebujeme. Současný odkaz v patičce totiž zatím moc nefunguje.

Členské příspěvky

Každý, kdo je členem signály.cz, o. s. přispívá svým členským příspěvkem každoročně 100Kč na provoz signály.cz. Loni těchto lidí bylo 180. Tito lidé mají každoročně mají možnost se účastnit různých soutěží. Loni to bylo třeba o lístky na Charismatickou konferenci (kde vyhrál prakticky každý kdo splnil její podmínky), či festival VOX. Letos předpokládáme, že tyto soutěže proběhnou také a navíc už brzy budete moct soutěžit o lístky na Piotra Rubika či největší křesťanský festival v historii v ČR - United.

Výzvou pro nás v této oblasti je

  • Získat více členů. :-)
  • Lépe prezentovat výhody členů signály.cz, o. s.

Chystáme menší změny v oblasti členských příspěvků, o kterých vás budeme v blízké době také informovat.

Jiné

Možná přehlížíme nějaký významný potenciální zdroj peněz, tak nás na něj můžete upozornit. Budeme určitě rádi, když nám jakkoli pomůžete.

Nápady, které tu proběhly, ale nerealizovaly se, buď protože se na to nenašli lidi, nebo se nám to nezdálo:

  • Ples signály.cz
  • Transformace signály.cz room na Informační centrum mládeže (jehož funkci už částečně plní, ale oficiální transformace by mohla přinést další potenciální finanční zdroje)
  • Různé další fundraisingové předměty (ponožky, mikiny...)
  • Udělat "benefiční" festival na signály.cz
  • Příspěvky SMSkou - přišlo nám poměrně nefér, že by 50% co byste zaplatili za odeslání SMS zchramstnul operátor

Co je slepá cesta

  • DMS (dárcovské SMS) - ty jsou bohužel jen na charitativní věci, my jsme bohužel "jen" nezisková organizace

Samozřejmě bychom se neobešli bez podpory církve, kterou ale chceme z tohoto pohledu šetřit a nežádat od ní víc, než je nezbytně nutné pro to, aby signály.cz byly jejím pastoračním a evangelizačním nástrojem.

Na co všechny ty peníze potřebujeme?

To se dozvíte v dalším článku. Jen bych k tomuto teď jen rád řekl: I věci, které jsou na internetu něco stojí a přestože, že signály.cz stojí na obětavosti mnoha dobrovolníků, je potřeba některé podpořit i financemi: "Hoden je dělník své mzdy!" (Evangelium podle Lukáše, 10. kapitola)

Zobrazeno 7553×

Komentáře

HejTi

@zdendanda - něco takového bylo vlastně s "papežskými perníčky" v Brně a samotné nás to překvapilo, jaký to mělo úspěch.

Když se poskládá pár malých částek, může to dát dohromady docela velkou sumu. Viz třeba mozaika pro Tábor, kde každý přispíval 50Kč a nakonec se vybralo minimálně 1 000 000 Kč.

HejTi

Otázka zní: Kdo se toho ujme a zorganizuje to...

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka