Blog o financování provozu signály.cz

Zdroje příjmů křesťanských médií

15. 3. 2011 13:06
Rubrika: Inspirace | Štítky: křesťanská média

Vždy když člověk něco dělá, měl by se zamyslet jestli už nedělal někdo něco před tím, aby znovu nevynalézal kolo. Proto se v tomto článku pokusím o malý přehled největších ryb v českém rybníku.


Informace pochází z internetových stránek jednotlivých médií, případně z bakalářské práce na konci zmíněné a v některých případech jsem se na určité věci dotazoval přímo lidí z daných médií. signály.cz v tomto přehledu nenajdete, budeme se tomu věnovat ve speciáním článku.

Radio Proglas

Proglas postupuje zcela transparentně ve svém vyúčtování. Je to logické, protože je zcela závislý na darech posluchačů, které informuje pečlivě na svých stránkách. Rozpočet Radia Proglas v loňském roce byl téměř 30 milionů korun. Všechno to jsou prostředky získané z darů či příležitostně z grantů. U rádia funguje klub přátel Proglasu, kteří Proglas nějakým způsobem podporují - často finančně. Co mě zaujalo, tak je v tipech jak podpořit Radio Proglas i závěť. Některé diecéze přispívají na regionální redaktory. Na chodu Radia Proglas se podílí přibližně 100 lidí od lidí zaměstnaných na plný úvazek po externí přispěvatele a dobrovolníky.

Katolický týdeník



Katolický týdeník je zase ukázkou zcela soběstačného média - samofinancuje se tržbami z prodeje a inzercí. Odhadovaný rozpočet je cca 30 milionů korun (na základě ceny jednoho čísla a nákladu 50 000 výtisků) na rok. Na Katolickém týdeníku se podílí přibližně 20 lidí a cca 20 externích přispěvatelů.

TV Noe

Noe funguje na podobném principu jako Radio Proglas. Protože však zatím financování dobrovolnými dary není dostatečné, je mimořádně  dokrýváno z diecézních sbírek. Televize Noe se také snaží získávat proštědky účastí v projektech samospráv či EU. Rozpočet televize Noe nikde neuvádí, ale dá se odhadovat na cca 30 milionů ročně. O výrobu pořadů a provoz televize se stará přibližně 50 pracovníků a řada externistů.

Radio7

Radio7 jde podobnou cestou jako Radio Proglas - tedy dobrovolnými dary a vše také uveřejňuje na webu. Rozpočet je přibližně 5 000 000 ročně. Stará se o něj 12 lidí.

IN - dívčí svět

IN získává velkou část peněz z prodeje (respektive předplatného) a zbytek pokrývá Nadační fond IN (který shromažďuje dary), prodej triček, mikin a dalších fundraisingových materiálů. Částečně je také podporován církví. Rozpočet není nikde uvedený. Když zkusíme spočítat alespoň, pravděpodobně jen část rozpočtu podle prodaného pětitisícového nákladu, tak nám vycházejí 2 miliony na rok. O IN se stará 8 lidí a množství dobrovolných přispěvatelů.

Tarsicius

Tarsicius je zcela závislý na dobrovolných darech. Náklad cca 5000 kusů. Částečně je také podporován církví. O Tarsicius se starají 4 lidé a množství dobrovolných přispěvatelů.

Nezbeda

 

Nezbeda je financován jednak přímo z prodeje a druhak z darů a dotací. Rozpočet odhadovaný ze 7000 nákladu bude asi 1 750 000 ročně.

ChristNet.cz

ChristNet je opět závislý na darech a částečně pomáhá financování reklama. Zašel až tak daleko, že má transparentní účet dostupný z internetu. Rozpočet odhaduji cca 150 000 na rok na základě obratu na účtu za posledního čtvrt roku (50 000, ale tipuju, že v jiné roční období to bývá slabší). O ChristNet se stará řada přispěvatelů.

Křesťan Dnes (http://cs.christiantoday.com/)

 

Křesťan Dnes je financován pouze z reklamy formou bannerů a řádkové inzerce. Odhadovaný rozpočet na rok je 200 000,- Kč. Křesťan Dnes má fulltime šéfredaktora/editora - živnostníka, několik dalších dobrovolných přispěvatelů, externího grafika a programátora.

Mediální mapa křesťanských tištěných periodik

Víte, že v ČR vychází cca 60 tištěných křesťanských periodik? A to tam nejsou zaneseny informačníky diecézí, diecézních center pro mládež apod. Našel jsem docela čerstvou bakalářku na toto téma. Je kompletně ke stažení zde. Najdete v ní mimo jiné i informace o financování dalších periodik.

Zobrazeno 2817×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka